Ako želite deci da brzo okupirate pažnju, da im nadjete igru koja je zabavna, ali kojom u isto vreme vezbaju i finu motoriku, što se naročito odnosi na mladju decu od dve ili tri godine, igre sa suvom pastom, špagetama, makaronama, fusilima… šta god da imate u kući, prava je stvar. U igri sa špagetama ili drugom pastom, podjednako uživaju i mladja deca i deca predškolskog uzrasta. Ako kombinujete nekoliko igara, budite sigurni da ćete uživati bar dva sata, što deca u igri, što vi u miru i tišini. Takodje, još jedna dobra stvar je što je nered minimalan, a iako ga bude, pasta se brzo pokupi.

  1. Provlačenje špageta kroz rupice na cediljki

Za ovu igru potrebne su vam špagete i cediljka, djevdjir, kako god to nazvali. Cilj igre je da se špagete provuku kroz rupice na cediljki, što je za mladju decu, priznaćete, pravi izazov. Ako imate decu razlicitog uzrasta, starija će sa uzivanjem pomagati mladjoj deci u ovom izazovu, bar je to slucaj sa mojom decom.

  1. Nizanje makarona na štapice pobodene u testo ili plastelin

Potrebni su vam štapici od drveta (npr. štapici za roštilj) makarone, testo ili komad plastelina ili play dough.
Pobodite štapice u komad testa ili plastelina i pustite decu da se takmiče u nizanju makarona na štapiće. Zabava neće izostati, jer starija deca vole takmičenja, a mladja će biti veoma zaokupljena da uopšte pogode štapićem rupu na makaronama.

  1. Nizanje makarona na pertle

Potrebne su vam makarone i pertle. Kao i kod nizanja na štapiće, tako i u ovoj igri fina motorika dolazi do izražaja kod dece mladjeg uzrasta, a kod starije dece se razvija i kreativnost, jer će se truditi da naprave što lepše ogrlice za svoju mamu. Naročito ako su pre toga makarone obojila.

  1. Ježići od testa i špageta

Slicno kao i u prethodnoj igri, špagete polomljene na komade različitih veličina se pobadaju u testo, koje je prethodno oblikovano u oblik ježa. Tako ovi slatki ježici, dobijaju svoje bodlje, a deca uživaju u kreativnosti. Recept za testo za igru pogledajte OVDE.

  1. Bojenje makarona

Makarone se lako mogu obojiti u razne boje koristeći vodene boje ili tempere. Kako deca obožavaju da su umazana, i ovaj zadatak im neće pasti teško, budući da će devojčice usput lakirati i nokte.  Srećom, tempere se lako peru. Kada se boja na makaronama osuši, možete ih koristiti i za mnoge druge aktivnosti, kao npr. za pomenute ogrlice, ili za prava mala umetnicka dela, lepljenjem obojenih makarona na papir premazan lepkom.

ostavite komentar