S vremena na vreme se pojave novinski članci o tome kako je euro-krem loš zbog različitih stvari, kako je nutela genetski modifikovana i slično, što dovede do sniženja cena pomenutih proizvoda na neko vreme. Zatim ta priča padne u zaborav, pa se posle nekog vremena ponovo javi, i onda sve Jovo nanovo. Ono što je, međutim, konstantno je roditeljska briga koja nikad ne prestaje. Stalno pokušavamo da izmislimo neku treću opciju i suzbijemo osećaj griže savesti jer smo detetu davali neku „lošu“ hranu. Moja deca vole slatkiše, kao uostalom i sva druga deca. Zato često pokušavam da i to slatko za kojim imaju potrebu učinim zdravijim. Tako sam, posle gomile isprobanih recepata za domaću nutelu, uspela da pronađem onaj koji nam najviše odgovara. Kada kažem NAM, prvenstveno mislim na decu, koja su najstrožije sudije kada je hrana u pitanju. A za ovu nutelu, moja deca kažu da je bolja od one „prave“ 🙂

Recept

Potrebno je:

  • 200g lešnika (šolja i po)
  • 1 šolja meda (ili javorov sirup)
  • 5 kašika kakao praha
  • 20ml pirinčanog mleka (dehidriranog i duple mere)

Priprema:

  1. Lešnike najpre ispecite u rerni na 180 stepeni Celzijusa, nekih 15-20 minuta, vodeći računa da ne izgore.
  2. Ispečene lešnike stavite u suvu krpu. Uvijte krpu i protrljajte dlanovima ili krpu skroz urolajte pa onda protrljajte, kako god vam odgovara, ali ovo je najjednostavniji način da skinete ljusku sa ispečenog lešnika.
  3. Prohlađene lešnike ubacite u blender ili multipraktik, i blendirajte dok ne dobiju izgled putera. Prvo će se usitniti, zatim će se malo grudvati i na kraju će poprimiti izgled guste paste.
  4. Nakon toga dodajte pirinčano mleko. Izabrala sam pirinčano mleko jer je neutralnog ukusa i ne utice puno na ukus samog krema. Bez njega je ukus isuviše težak i jak. Čak i krem po ovoj recepturi je jak i deca ne mogu puno da ga pojedu, ali im se ukus dopada. Takođe, bolje se razmazuje i ima teksturu kao običan krem (bez sitnih grudvica).
  5. Dodajte jednu šolju meda. Količinu meda možete da smanjite ili povećate u zavisnosti od toga koliko sladak krem želite.
  6. Na kraju, dodajte 5 kašika kakao praha. Kakao je zaista proizvoljan i dodajte onoliko kašika koliko vam se dopada, manje ili više od mog predloga, izbor je na vama.

Krem je gotov 🙂

Najbolje je da ga ostavite da odstoji nekoliko sati ili preko noći, da se sastojci sjedine i upiju. Primetićete da ukus malo oslabi i izgubi se ona jaka aroma lešnika.

Moj omiljeni način konzumacije ovog divnog krema je na pirinčanim tablama sa voćem. Ukoliko isprobate recept ne zaboravite da nam javite utiske.

ostavite komentar