Igranje u pesku nesumnjivo je jedna od omiljenih dečijih zabava. Ne samo da je zabavno, već je i veoma korisno za razvoj dečije motorike, podsticanje mašte, izražavanje kreativnosti, socijalizaciju… I sama se sa radošću sećam svog detinjstva, kada zabava u pesku nije bila rezervisana samo za more i plažu, već je skoro svako dvorište imalo brdo peska preostalo od nekih gradjevinskih radova, a koje je postajalo malo dečije carstvo. Tako je i u dvorištu mojih bake i deke, daleko od gradske vreve, pesak donet iz dubokih rečnih korita, čekao pokriven velikom ciradom, mene i mog brata i naše male ruke da iznova pravimo ono sto smo izmaštali.
Pitaćete se zbog čega vam sve ovo pričam. Razlog je taj što, nažalost, deca koja žive u velikim gradovima, nemaju mogućnost da tako često uživaju u ovakvoj vrsti zabave. Svima koji imaju decu je poznato u kakvom su stanju parkovi i igrališta u našem glavnom gradu. Verujem da ni u drugim gradovima u Srbiji stanje nije ništa bolje. Parkovi za decu jedva da imaju ljuljaške i tobogane, a kamoli ogradjene delove sa peskom. I ono nekoliko bazena sa peskom koji se nalaze u dva-tri igrališta u Beogradu, potpuno su nezaštićeni od raznih štetnih spoljnih uticaja, prvenstveno onih koji prete kako od pasa lutalica, tako i od nesavesnih vlasnika pasa koji nisu radi da čiste za svojim ljubimcima. Budući da ne želim da se moja deca igraju u prljavom pesku, a želeći da zadovoljstvo igranja u pesku osete više puta u toku godine, a ne samo tokom tih desetak, petnaestak dana koje provedu na moru, malo sam istraživala i pronašla odličan, jeftin i jednostavan recept za domaći, kod kuće napravljeni, kinetički pesak.
Za pravljenje lažnog kinetičkog peska potrebna su vam samo dva sastojka:
glatko pšenično brašno i ulje za bebe.

Prednosti ovakvog peska su sledeće:

  • Jednostavna i brza priprema – spreman je za korišćenje za nekoliko minuta
  • Jeftin za izradu
  • Sastojke skoro uvek imate u kući
  • Idealan za zabavu u zatvorenom prostoru, u vreme hladnih dana
  • Ponaša se slično kao i kupovni kinetički pesak, ali je, za razliku od njega višestruko isplativiji
  • Može se koristiti više puta

Nedostaci:

  • Uljana struktura – imajte na umu da u sastav peska ulazi bebi ulje, koje može da ostavi masne tragove po podlozi na kojoj se deca igraju ili po odeći. Ja obično prostrem po podu mušemu, koju nakon igre obrišem od preostalog peska , operem i nakon sušenja spremna je za novu igru.
  • Deca će želeti pesak SVAKI DAN

 

Recept za lažni kinetički pesak
Potrebno je:

  • 8 šolja glatkog pšeničnog brašna
  • 1 šolja ulja za bebe

U brašno postepeno dodajte bebi ulje, dok ne dobijete strukturu sličnu pesku, koja pod pritiskom zadržava oblik. I, to je sve. Zabava može da počne.

Ako ste probali ovaj recept za domaći kinetički pesak, volele bismo da podelite vaše utiske sa nama.

ostavite komentar