Plavi patlidžan (eggplant, aubergine) se definiše kao voće, iako se u kuhinji koristi kao povrće. Na pijacama i u marketima dostupan je tokom cele godine, ali je ipak njegovo udarno vreme za rod od avgusta do oktobra. Na našim prostorima najpoznatiji je plavi patlidžan izduženog oblika, nalik ogromnoj suzi, sjajne površine, tamno ljubičaste boje, medjutim postoje brojne vrste ove namirnice, različitih oblika i boja. Neki su mali, bele boje i liče na jaje, a postoji i vrsta žuto-narandžaste boje, sa zelenim prugama. Jedinstvenog su ukusa i teksture.

Plavi patlidžan vodi poreklo iz Azije, a u Evropi se pojavio u 14. veku.

Nutritivne vrednosti

Plavi patlidžani nemaju neke značajne nutritivne vrednosti, ali ipak sadrže dosta vitamina i minerala. Sadrže sasvim zadovoljavajuće količine vlakana, folata, kalijuma i mangana, kao i vitamine C, K i B6, zatim fosfor, bakar, tiamin, niacin, magnezijum i pantotensku kiselinu. Zbog ovih sastojaka koje sadrži, plavi patlidžan ima brojne koristi za ljudsko zdravlje, a u mnogim kulturama se upotrebljava za pripravljanje tradicionalnih lekova za lečenje problema sa grlom, stomakom, astmom, kožnim bolestima, reumatizmom, kašljem, zuboboljom… Takođe, zbog prisustva jakog antioksidanta fenola, koji je moćan borac protiv slobodnih radikala, a zbog čijeg prisustva plavi patlidžan i ima prepoznatljiv gorak ukus, upotrebom patlidžana u ishrani može se sprečiti razvoj kancera i bolesti srca.

Kako izabrati dobar plod plavog patlidžana

Kada birate plavi patlidžan, birajte  plod koji je čvrst na dodir, sjajne kore, bez oštećenja i ne previše veliki. Manji plodovi plavog patlidžana su obično manje gorki i imaju manje semenja, iako je i semenje jestivo. Kada ga uzmete u ruku, mora da odaje utisak da je teži nego što se čini gledajući njegovu veličinu. Stabljika plavog patlidžana treba da bude zelene boje, nikako braon ili isušena. Čuva se u frižideru, u papirnim kesama, do nedelju dana.

Priprema plavog patlidžana

Plavi patlidžan se može kuvati i od njega praviti veoma ukusne čorbe. Odličnog je ukusa i kada se pohuje. Najčešće se, međutim, priprema pečen u rerni, kada se od njega prave razne musake, pite, ili se puni mesom, mešavinom drugih vrsta povrća, sirom. Ukoliko želite da zadržite što više hranljivih vrednosti patlidžana, najbolje je pripremati ga na grilu.

Izvori
http://foodfacts.mercola.com/eggplant.html
https://www.bonappetit.com/test-kitchen/ingredients/article/from-the-market-eggplants
http://www.thekitchn.com/5-things-to-look-for-when-buying-eggplant-at-the-grocery-store-232836

 

ostavite komentar