Da li vaša deca vole da im čitate i pričate bajke? Da li vole da maštaju i smišljaju priče? Da li su i vaša deca fascinirana igrama senki, dok na zidu gledaju kako im rukice prave razne obrise koji im liče na pticu, zeku, patkicu ili neku drugu, njima omiljenu životinjicu. Ako su vaši odgovori na naša pitanja potvrdni, onda je pravo vreme da se upoznate sa jednom od najstarijih umetnosti na svetu – pozorištem senki. Umetnost stara hiljadama godina za tili čas se može preseliti u vaše domove i pretvoriti duge i dosadne zimske večeri u magične i čarobne trenutke sa vašim najmilijima. Deca će uživati u onome što najviše vole: igri i maštanju, a vi ćete, dragi roditelji, zajedno sa njima provesti trenutke kojih ćete se uvek rado sećati. Umesto ispred televizora, crtaća i kompjuterskih igrica, okupite se oko nečega što je „živo“, što razvija dečiju kreativnost, pobuđuje čula i raspiruje maštu.

Naše Pozorištance vam nudi sve to:

• mogućnost da deca iskažu svoju kreativnost praveći pozorišne predstave od već poznatih i naučenih bajki;
• mogućnost improvizacije, kada već poznate priče uz pomoć dečije mašte dobijaju sasvim novi i neočekivani tok;
• prevazilaženje stida od javnog nastupa, jer dete nije izloženo direktno pogledima publike, već je zaokupljeno radnjom koja se dešava iza „pozornice“;
• učenje kroz igru;
• sreću i zadovoljstvo zbog divnih zajedničkih trenutaka.

1. Šta je pozorište senki?

Pozorište senki je veoma stara forma pričanja priča, koja datira verovatno od kada je sveta i veka, od kada postoje sunčeva svetlost i senke koje ona stvara. Međutim, ustaljeno je mišljenje da je pozorište senki nastalo dvestote godine pre Hrista i da se razvilo najpre u Indiji, odakle se dalje proširilo na Kinu i Japan.

Pozorište senki je takva vrsta pozorišta za koju je potrebna tama, izvor svetlosti i predmet koji prolazi izmedju pomenutog izvora svetlosti i belog platna ili prozirnog papira, pri čemu se sa druge strane platna ocrtava senka predmeta. Pozorišta senki su popularna u mnogim kulturama, kako kod odraslih, tako i kod dece. Ona koja su namenjena odraslima su veoma ozbiljan vid umetnosti, forma lutkarskog pozorišta, gde iskusni umetnici, u zavisnosti od načina pomeranja lutaka i izvora svetlosti, mogu da učine da lutke hodaju, plešu, da se bore, da se smeju… Pozorišta senki namenjena deci su možda manje zahtevna što se tehnike izvođenja tiče, ali ništa manje zabavna u poređenju sa onima namenjenim odraslima.

2. Kome je namenjeno naše Pozorištance?

Naše Pozorištance namenjeno je pre svega deci, ali i svima onima koji se decom bave i koji uživaju u vremenu provedenom sa decom: mamama i tatama, bakama i dekama, tetkama, čikama i strinama, ujkama i ujnama, dragim vaspitačicama i vaspitačima, učiteljicama i učiteljima…
Za Pozorištance ne postoji preporuka za uzrast, niti za način njegovog korišćenja. Svako može da nađe način na koji će da ga primeni i koristi. Svako može da se nađe u ulozi glumca. Najbitnija razlika je svakako u tome što će, ukoliko se radi o deci mlađeg uzrasta glavni „glumci“ verovatno biti mame, tate, ili neko drugi od odraslih, a kako deca rastu i postaju starija, uloge će se menjati, pa će veliki polako prelaziti u publiku, kako bi uživali u dečijim maštarijama.

3. Kada je najbolje vreme za naše Pozorištance?

Kao što i odrasli u pozorište odlaze dobrog raspoloženja i nakon neke prijatne večere, tako su i mališani za igru i druženje najraspoloženiji kada su odmorni i siti. Idealno vreme za magiju koja nastaje uz naše Pozorištance je vreme nakon ručka i popodnevnog odmora. Još ako je neki sumorni jesenji ili hladni zimski dan, kada vam baš i ne prija pomisao na šetnju napolju, eto prilike da provedete popodne sa decom na neki drugačiji i zanimljiv način. Postavite scenu, ugasite svetlo, uključite lampu i magija pozorišta može da počne.

4. Gde možete da koristite Pozorištance?

Naše Pozorištance možete da koristite na bilo kom mestu, kako u toplini Vašeg doma, tako i na raznim putovanjima, budući da je lako prenosivo.

• Idealno je za godišnje odmore, kada je deci potrebno poneti neku zanimaciju, a manjak slobodnog prostora vas sprečava da spakujete sve one igračke koje dete želi da ponese na put. Pozorištance zauzima malo prostora i lako se pakuje i prenosi.
• Odlično je za druženje sa bakama i dekama, kojima je sigurno teško da prate živahnost svojih unučića. Pozorištance omogućava im da sa svojim unučićima provedu prijatno vreme, da učestvuju najpre u „stvaranju“ samog pozorišta, postavljanju scene, seckanju i kreiranju likova, a nakon toga da uživaju u predstavi koju su osmislile i izmaštale male, pametne glavice njihovih unučića.
• Uz naše Pozorištance senki i dečija druženja, zabave i rođendani mogu da se osmisle na potpuno nov i drugačiji način. Pružite deci jedno novo, neponovljivo iskustvo i ponudite im novu vrstu zabave, koju do sada možda nisu imala prilike da upoznaju.

5. Šta Pozorištance pruža detetu?

Naše Pozorištance pruža detetu mogućnost da raste i razvija se na različitim poljima:

Razvoj motorike – dete najpre učestvuje u izradi figura, njihovom oživljavanju kroz bojenje, seckanje, postavljanju same scene… Za vreme izvođenja predstave, prilikom pokretanja figura, kod dece se razvija spretnost i koordinacija ruku, razvija se osećaj za prostor, dolazi do izražaja osećaj za ritam.

Razvoj kreativnosti – dete dobija mogućnost da oživi likove iz bajki ili priča koje su mu odrasli čitali ili pričali, na svoj, sebi svojstven način, onako kako je ono priču doživelo.

Razvijanje mašte – uz dečiju maštu sve je moguće, tako da i već poznate priče mogu da dobiju sasvim novi i neočekivani tok. Takođe, deca mogu da nacrtaju i neke nove likove i sa tim svojim likovima da smišljaju priče koje do sada nisu ispričane.

Razvoj samopouzdanja – dete prevazilazi problem stidljivosti od drugih ljudi ili od javnog nastupa, budući da se nalazi iza „paravana“, gde nije izloženo pogledima publike i zaokupljeno je radnjom koja se dešava iza „pozornice“.

Razvoj koncentracije i logičkog razmišljanja – praćenjem toka predstave dete razvija koncentraciju i trudi se da razmišlja kako da svaki sledeći deo predstave bude logički povezan sa prethodnim delom, što će na kraju dovesti i do logičnog završetka priče.

Razvoj osećaja za timski rad – ceo proces u kome dete učestvuje od samog početka, od postavljanja pozorišta, kada zajedno sa odraslima učestvuje u stvaranju nečeg novog, preko izvođenja same predstave, kada postoji mogućnost deljenja uloga sa drugom decom, braćom ili sestrama, čini da se kod deteta razvija osećaj da je deo tima.

Naše Pozorištance nudi pregršt mogućnosti da se deca igraju, maštaju, rastu i razvijaju se. Uplovite u magični svet pozorišta senki i otkrijte gde vas dečija mašta može odvesti.

 

ostavite komentar