Ljubav moje Pahuljice prema slagalicama je počela kada je ona imala nepune 2 godine. Bilo je to jednog lepog oktobarskog dana, kada je njen novi bata, beba Zvrk, prvi put došao kući. Stigao je u svetlo plavoj nosiljci. Pored guste, crne, tršave kose iz nosiljke je virelo još nešto. Poklon… Slagalica za Pahuljicu od Zvrka. Od tog momenta je zavolela i bebu i slagalice. I sada, sa četiri godine još uvek ih volimo istim žarom. Imamo ih puno, a neke od njih smo pravili zajedno. Vrlo rado i često ih slažemo. Osim što su odlične za razvoj deteta, lake su i za pravljenje.

Opšte je poznata činjenica da igra ima veliki i nezamenljiv značaj u dečijem razvoju. Slaganje slagalica je jedna od igara koja stimuliše decu da uče. Slagalice deci omogućavaju da kroz igru razvijaju finu motoriku i mogu da poboljšaju sposobnost pamćenja kod dece.

Ako i vaše dete voli da se igra slagalicama , predlažemo vam da se zajednički upustite u ovu maštovitu aktivnost koja će oduševiti klince. Ovo ujedno može biti zabava za celu porodicu.

Od materijala vam je potrebno sledeće:
•   drveni štapići (možete ih nabaviti u apoteci)
•   slika koju ćete lepiti na štapiće
•   selotejp
•   makaze
•   univerzalni lepak
•   skalpel (potrebna pomoć odrasle osobe!)

Izrada slagalice:
1.  Složite štapiće u nizu jednog pored drugoga. Na poleđini ih zalepite trakama selotejpa. Naše slagalice su sastavljene od 8 komada.
2.  Okrenite štapiće.
2a) Pripremite sliku koju želite da zalepite i na sredinu bloka spojenih štapića je zalepite univerzalnim lepkom. Dimenzije slike za našu slagalicu su 14cm x 12cm. Možete pronaći na internetu motive koji su zanimljivi vašem detetu ili izrezati iz starih slikovnica neku sliku.
2b) Druga mogućnost je da zalepite beli papir i date detetu da naslika nešto po svojoj želji i imaćete svoju originalnu slagalicu.
3.   Kad se lepak osuši, okrenite štapiće i sa zadnje strane skinite selotejp.
4.   Odrasla osoba treba da skalpelom pažljivo odvoji štapiće, tako što će na mestima gde se štapići spajaju iseći sliku.

Ovo je aktivnost koja ne zahteva puno vremena, a zauzvrat ćete dobiti zanimljivu igračku za vaše dete. Ono što je dobro kod ovakve slagalice je što ne zauzima puno prostora i možete je poneti sa sobom na putovanje i zabaviti dete.

ostavite komentar