Leto nam donosi pregršt voća i povrća koja su sočna, lagana i bogata vitaminima i mineralima. Jedno od takvih povrća, koje se u botaničkom svetu ipak smatra voćem, su i tikvice (zucchini ili courgette). Ovo letnje povrće iz porodice bundeva poreklom je iz Centralne Amerike. Tikvice najbolje uspevaju u toplo vreme, na plodnom i vlažnom zemljištu. Biljka je žbunasta, a plodovi tikvica mogu da dostignu ogromne razmere. U slučaju tikvice, međutim, veće ne znači i bolje. Što je tikvica veća i teža, manje je ukusna. Najukusniji su plodovi tikvica malih i srednjih veličina, oko 20 cm dužine. Pored ploda, jestiv je i cvet tikvica.

Hranljiva vrednost tikvica

Hranljive vrednosti tikvica takođe su impresivne. Sadrže veoma malo kalorija, svega 17 na 100 grama, bogata je vlaknima i nema holesterola i nezdravih masnoća. Bogata je flavonidima, antioksidansima poput zeakksantin, karoten i lutein, koji igraju značajnu ulogu u usporavanju starenja i prevenciji bolesti koje izazivaju slobodni radikali. Većina antioksidanasa i vlakana nalazi se u kori tikvica, tako da je najbolje pripremati je neoljuštenu. Tikvice su takođe i veliki izvor kalijuma koji je blagotvoran za srce i krvni pritisak. Interesantno je da tikvice sadrže više kalijuma od banane. Bogata je i vitaminima B kompleksa, folatom, B6, B1, B2, B3, mineralima poput cinka i magnezijuma, koji su veoma značajni za regulaciju šećera u krvi, što je velika prednost za dijabetičare. Takođe, sadrži i minerale gvožđe, mangan i fosfor.

Kako odabrati dobar plod tikvica

Najbolje i najukusnije su tikvice dužine oko 20 cm. One veće mogu da budu vodenaste i da u sredini imaju velike semenke, pa ih zbog toga treba izbegavati. Tikvice spolja ne bi smele da imaju oštećenja, i moraju da budu tvrde na dodir. Iako dolaze u različitim bojama i oblicima, dobra tikvica uvek mora da ima bogatu i živahnu boju. Uvek birajte tikvice koje još uvek imaju deo stabljike na sebi, trajaće duže. Najbolje je čuvati ih u papirnoj kesi, u delu frižidera rezervisanom za voće i povrće, ne duže od nedelju dana. Nije dobro čuvati ih u plastičnim kesama, jer budući da u sebi sadrže mnogo tečnosti, postoji mogućnost da postanu ljigave.

Kako spremiti tikvice

Tikvice su veoma pogodne za razne vrste jela i mogu se pripremati na različite načine. Tikvice je moguće kuvati, peći, dinstati, pohovati, a odlične su i u raznim pitama, bilo slatkim ili slanim.

Izvori:
http://foodfacts.mercola.com/zucchini.html
http://www.thekitchn.com/the-best-way-to-pick-a-great-zucchini-ingredient-intelligence-206023

 

 

ostavite komentar